Aloittajan opas

Aloittajan opas

KilpahevonenAloittajan opas opastaa sinut kädestä pitäen laukkaurheilun pariin.

Rodun valinta

Laukkahevosia löytyy monesta eri rodusta. Rodut on jaettu viiteen roturyhmään. Lähdöt ovat avoinna aina vain yhdelle roturyhmälle – poikkeuksena risuestelähdöt, joissa voi kilpailla sekaisin 1 ja 3 ryhmän edustajat. Roturyhmiin ja niillä kisattaviin matkoihin voit tutustua Yleiset säännöt -sivulla ”Kilpailuryhmät ja -matkat” otsikon alla. Suosituin rotu on englantilainen täysiverinen (xx). Niille löytyy yleensä eniten lähtöjä ja arvokisoja. Rotua miettiessä kannattaa myös pohtia, haluaako osallistua kilpailuihin sileillä radoilla vai risuesteradoilla. Sileitä kisoja on enemmän.

Sopivan lähdön löytäminen

Laukkajaoksen kilpailukalenterista löytyy tulevat kilpailut. Kohdasta ”Avoimuus” näet, mille roturyhmille kyseisessä kutsussa on lähtöjä, kun taas kohdassa ”Tyyppi” kerrotaan, sisältääkö kutsu sileän vai risuesteradan kisoja. ”Kutsun” kohdalla voi lukea myös kilpailun nimi tai sitten saatetaan ilmoittaa, jos kutsu sisältää preppejä arvokisoihin (esim. TC prep kutsun nimessä tarkoittaa, että kutsusta löytyy Triple Crown -preppi, eli lähtö, johon osallistumalla voi saada oikeuden osallistua Triple Crown -arvokisaan). Valitsemalla näiden perusteella sopivan kutsun eteesi avautuu kilpailukutsu ja lähtöluettelo.

Vain yhdelle roturyhmälle avoin kilpailukutsun lähtölista voi näyttää esimerkiksi tältä (avoinna englantilaisille täysiverisille, ryhmä 1, termistö englanniksi):
R1. Maiden 6f on dirt for 2yo fillies
R2. Maiden 12f on turf for 3yo+
R3. Allowance 13f on dirt for 4yo+
R4. G3 8f on dirt for 2-3yo colts&geldings

Useammalle roturyhmälle avoin kilpailukutsun lähtölista voi näyttää puolestaan tältä (avoinna ryhmät 2 & 3, termistö pääosin suomeksi):
#1. Maiden 1400m, hiekka, 3-8 vuotiaat, Ryhmä 2 mol
#2. Allowance 1800m, nurmi, 3-8 vuotiaat, Ryhmä 2 tammat
#3. Maiden 1800m, hiekka, 3-8 vuotiaat, Ryhmä 3 mol
#4. G2 2000m, hiekka, 3-8 vuotiaat, Ryhmä 3 mol

Lähtölistan tulkitseminen saattaa ensialkuun vaikuttaa mahdottomalta termistön ollessa vieraskielistä ja lajikohtaista. Tärkeintä on muistaa, että jokaisen hevosen ensimmäinen lähtö on oltava niin sanottu maidenlähtö. Maidenlähdöt on tarkoitettu hevosille, jotka eivät ole voittaneet ja niitä voisi verrata ravimaailman koelähtöön, sillä laukkahevosen on voitettava maidenlähdössä, ennen kuin se pääsee etenemään korkeammille tasoille.

Jos aloitat kisaamisen esimerkiksi kisaamattomalla 2-vuotiaalla englantilaisella täysiveritammalla, täytyy se ensin ilmoittaa maidenlähtöön. Valitaan siis tammalle sopiva lähtö ensimmäisestä esimerkkilistasta vain täysiverisille avoimesta kilpailusta. Haluamamme lähtö on maidenlähtö, joten voimme heti karsia pois lähdöt 3-4 niiden ollessa liian vaativia hevoselle. Jäljelle jäävät lähdöt yksi ja kaksi:
R1. Maiden 6f on dirt for 2yo fillies, R2. Maiden 12f on turf for 3yo+

Toisin sanoen:
Lähtö 1. Taso maiden (lähtöhevosille, jotka eivät ole voittaneet), matka 6 furlongia (yksi furlong = 201m, eli 6f = noin 1200m), radan pohja on hiekkaa (dirt tai D = hiekkarata) ja lähtö on avoinna 2-vuotiaille tammoille (2yo = 2-vuotias, fillies = nuoret tammat)
Lähtö 2. Taso maiden, matka 12 furlongia (noin 2400m), radan pohja on nurmea (turf tai T = nurmirata) ja lähtö on avoinna 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille (3yo = 3-vuotias, 3yo+ = 3-vuotiaille ja sitä vanhemmille).

Tästä näemme, ettei lähtö kaksi ole kaksivuotiaalle tammalle sopiva ikärajoituksensa vuoksi, mutta sen voi ilmoittaa ensimmäiseen lähtöön, sillä se on avoinna vain kaksivuotiaille tammoille. Laukkahevoset saattavat ottaa koko kilpaurallaan osaa vain muutamaan lähtöön ja aina voiton myötä ne pääsevät etenemään vaativammalle kilpailutasolle, joten yleensä hevosia ei ilmoiteta useampaan lähtöön samalla kertaa. Tavallinen toimintatapa onkin ilmoittaa hevonen yhteen lähtöön ja odottaa, että sen tulokset tulevat ja sen jälkeen ilmoittaa se vasta seuraavaan.

Tasolta toiselle eteneminen

Laukkaurheilussa lähdön vaativuutta kuvaavia tasoja on yhteensä kuusi: maiden, allowance, ungraded, grade 3, grade 2 ja grade 1. Kuten jo tiedämme, maidenlähtö on avoinna vain hevosille, jotka eivät ole ennen voittaneet. Allowancelähtö on avoinna hevosille, jotka ovat voittaneet maidenlähdössä. Grade 3 -lähtö (G3/GIII) puolestaan on avoinna hevosille, jotka ovat voittaneet myös allowance-lähdön, grade 2 -lähtö (G2/GII) taas hevosille, jotka ovat voittaneet grade 3 -lähdössä ja grade 1 -hevosille (G1/GI), jotka ovat voittaneet grade 2 -lähdössä. Niin sanottu ungraded-lähtö (UG) on avoin lähtö, johon voi ilmoittaa minkätasoisen hevosen vaan, ellei sitä ole erikseen rajoitettu. Huomioithan, ettei ungraded-tason lähtövoitto kuitenkaan oikeuta hevosta siirtymään ylemmälle tasolle eikä ungraded-voitto korvaa maidenvoittoa.

Virtuaalimaailmassa sukua omaaville hevosille on määrätty etuuksia tasoilla liikkumisen suhteen, mistä kertoo niin sanottu sukuluokitus. Esimerkiksi kahden G1-tasoisen hevosen jälkeläinen on sukuluokituksensa perusteella oikeutettu ottamaan osaa Grade 2 -tason lähtöön heti maidenvoittonsa jälkeen, mutta hevosen voi hyvin ilmoittaa myös alemman kilpailutason lähtöihin, mikäli se on tahkonnut pitkään maidenlähtöjä ennen kuin onnistui voittamaan. Virtuaalilaukkamaailmassa ollaankin hyvin todellisuudentavoittelijoita kilpailemisen suhteen ja harvoin esimerkiksi kymmenen maidenlähtöä ennen voittoa kilpaillut hevonen siirtyy suoraan grade II -tason lähtöön, vaikka sillä olisikin sukuluokituksen perusteella siihen oikeus.

Lisätietoa sukuluokituksesta Laukkajaoksen sivuilta (Laukkajaos -> Kilpailutoiminta -> Yleiset säännöt), voit myös tarkistaa hevosesi sukuluokituksen sukuluokituslaskurilla .

Pähkinänkuoressa

1. Valitse haluatko aloittaa risuesteiden vai sileänradan laukkakilpailujen parissa
2. Valitse sinulle sopiva laukkahevosrotu tai -rotuja
3. Tarkista hevosesi ikä ja etsi sille iän, rodun ja hevosen tason perusteella sopiva lähtö
4. Ilmoita hevonen sopivaan lähtöön ja odota tuloksia
5. Mikäli hevonen voitti lähtönsä, voi sen ilmoittaa seuraavaksi korkeamman tason lähtöön, jos se ei voittanut, ilmoita se uudelleen samantasoiseen lähtöön
6. Aluksi on helpompaa olla välittämättä nurmesta tai hiekasta, metreistä ja furlongeista ja on paras etsiä vaan oikean ryhmän ja oikean tason lähtö. Ota kuitenkin huomioon lähtökohtaiset ikärajoitukset

Sanastoa

Sanastosta ja Yleiset säännöt -sivulta löytyy yleisimmät termit selityksineen.