Kilpailujen järjestäminen

Yleiset säännöt

Kilpailuryhmät ja -matkat

– Laukkahevosrodut jaetaan viiteen ryhmään sen mukaan, millä matkalla ne ovat parhaimmillaan. Tietyille roduille tai roturyhmille saa järjestää lähtöjä vain laukkajaoksen määrittelemältä matkaväliltä. Roduista selle francais, budjonny, doninhevonen ja colorado ranger ovat koeajalla 2015 loppuun asti. Ennen CAS 41-vuotta päätetään, pysyvätkö rodut listoilla.

Ryhmä: rotu Rotulyhenne  Matka (metriä / furlongia)
Ryhmä 1: englantilainen täysiverinen xx 1000-4000m / 5-20f (risuesteillä myös pidemmät matkat)
Ryhmä 2: arabialainen täysiverinen, pintabian, ara-appaloosa, berber ox, pox, aa, berb 1200-3200m / 6-16f
Ryhmä 3: angloarabi, russian-based sporthorse, irish sporthorse, selle francais, budjonny x, rbsh, ish, sf, budj 1609-2400m / 8-12f (risuesteillä myös pidemmät matkat)
Ryhmä 4: akhal-teke, turkmeeni, terskinhevonen, doninhevonen at, turk, tersk, don 1800-4000m / 9-20f
Ryhmä 5: paint, quarter, quarab, appaloosa, colorado ranger ph, qh, qox, app, colr 200-800m / 1-4f

– Risuesteillä voivat kilpailla vain englantilaiset täysiveriset, angloarabit, rbsh, ish, sf ja bidj eli ryhmät 1 ja 3 (matkat yleensä 3200m-7200m / 16-36 furlongia)

Kilpailuikä

– Englantilaiset täysiveriset 2-8v (risuesteillä 3-10v)
– Muut laukkahevosrodut 3-8v (risuesteillä 4-10v)

Kilpailutasot

Maiden – hevonen, joka ei ole koskaan voittanut
Allowance – maiden lähdön voittanut hevonen
Ungraded – avoin lähtö
Grade III – allowance lähdön voittanut hevonen
Grade II – grade III lähdön voittanut hevonen
Grade I – grade II lähdön voittanut hevonen

Laukkajaos käyttää kilpailuissa amerikkalaista grade -luokitusta. Sääntöjen mukaan hevonen aloittaa maiden-lähdöistä, kilpailee niissä niin kauan kunnes saavuttaa voiton. Sen jälkeen voidaan kilpailla allowance-lädöissä ja kun voitto siltä tasolta on saatu voidaan siirtyä jälleen taso ylöspäin eli grade 3 -lähtöihin, jne.

HUOM! Jos hevonen on voittanut maiden-lähdön risuestelähdössä, se ei ole oikeutettu kilpailemaan suoraan allowance-lähdöissä myös sileän radan lähdöissä, vaan voitot maidenista pitää saada molemmissa “lajeissa” erikseen. Sama pätee muuhunkin tasoetenemiseen.

Hevosen kilpailutaso; suvun vaikutus

– Hevosella täytyy olla maiden -lähdön voitto, jotta se voi edetä korkeammille tasoille.
– Maidenvoiton jälkeen hevonen etenee vanhempiensa mukaan korkeammalle tasolle (alla taulukko) tai kilpailee taso tasolta.
– Hevosen taso määritellään voittojen perusteella, eli esim. hevosen voidaan sanoa olevan G3 tasoinen voitettuaan G3 lähdön.
– Hevonen voi kisata grade tasoilla menestyksensä mukaan, mutta se ei voi osallistua maiden- ja allowance-lähtöihin grade lähtövoiton jälkeen.
– Jos hevonen on sekalinjaristeytys (toinen vanhemmista risuesteillä kisannut ja toinen silellä), se etenee tasolta tasolle (hevosen ollessa esim. risuestehevonen, sen sileillä kisannut vanhempi katsotaan ”ei kilpailleeksi”).

Voit tarkistaa varsasi sukuluokituksen sukuluokituslaskurilla.

Alla olevasta taulukosta voit katsoa mihin lähtöön varsasi on vanhempien perusteella oikeutettu voitettuaan ensin maiden -lähdön:
”Varsa kilpailee taso tasolta” tarkoittaa, että se kilpailee sillätasolla niin kauan jotta saavuttaa voiton, tämän jälkeen se voi edetä seuraavalle tasolle.

Vanhempien taso ei kilpaillut / Maiden / Allowance / Ungraded G3 G2 G1
ei kilpaillut / Maiden / Allowance / Ungraded varsa kilpailee taso tasolta varsa kilpailee taso tasolta  varsa kilpailee taso tasolta  varsa kilpailee taso tasolta
G3 varsa kilpailee taso tasolta varsa kilpailee taso tasolta  varsa G3 lähtöön  varsa G3 lähtöön
G2 varsa kilpailee taso tasolta varsa G3 lähtöön varsa G3 lähtöön  varsa G2 lähtöön
G1 varsa kilpailee taso tasolta varsa G3 lähtöön varsa G2 lähtöön varsa G2 lähtöön